Skoči na glavno vsebino

TEHNIŠKI DAN, 6. in 7. razred

V petek, 29. 3. 2024, bodo imeli učenci 6. in 7. razreda tehniški dan; Eko dan.

V šolo pridejo ob 9.30. Po malici bodo začeli z aktivnostmi v šoli, nato pa se bodo udeležili dogodka (potekal bo na parkirišču pred občino Črnomelj)  KK JE FEJST ZERO WASTE z eko delavnicami, ki ga organizirajo dijaki in učitelji SŠ Črnomelj v sodelovanju z zunanjimi partnerji.

Tehniški dan bo trajal do 14.00. Kosil ta dan ne bo.

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

V petek, 15. 3. 2024, smo imeli sedmošolci naše šole kulturni dan. Odpravili smo se v Novo mesto, kjer smo si v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali mistično gledališko predstavo Gorjanci. V njej so bila predstavljena izbrana poglavja iz Trdinove knjige Bajke in povesti o Gorjancih. Igralke so nas z igro, pripovedjo, petjem in vizualno podobo popeljale v čaroben gozd na Gorjancih, poraščen z zeleno praprotjo.

Po predstavi smo imeli tudi možnost na hitro poklepetati z igralkami, ki so nam zaupale, kako se spopadajo s tremo pred nastopi ter nam namenile nekaj prijaznih besed.

Po malici nas je pred centrom že čakala vodička, ki nas je popeljala po ogledu mesta. Ustavili smo se pri Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, pot nadaljevali do znamenite novomeške Kapiteljske cerkve sv. Nikolaja, kjer smo imeli možnost vstopiti v samo kripto oz. grobnico. Sprehod smo sklenili na novomeškem Glavnem trgu in se po Kandijskem mostu odpravili proti avtobusu.

Navdušeni nad predstavo in pridobljenim novim znanjem z ogleda Novega mesta smo se vrnili domov.

Kuharski krožek

Kuharski krožek

Novembra se je na šoli začel kuharski krožek Postani kuhar/kuharica, ki je trajal vse do marca. Učenci 7. razredov A, B in C so se pod vodstvom mentorice Silvije podali na potovanje po različnih kulinaričnih tradicijah sveta. Svetovna kuhinja je bila temelj njihovega raziskovanja, ki se je prepletala s spoznavanjem različnih kuharskih tehnik.

Od tradicionalnih slovenskih jedi, kot so štajerska kisla juha, presna prekmurska gibanica in ajdovi ravioli s smetano, pa vse do eksplozivnih mehiških okusov s piščančjimi tacosi, kokosovimi in ananasovimi palačinkami.

Vsaka destinacija na njihovi kulinarični poti je ponudila nove izzive in priložnosti za učenje. Pred prazniki so se učenci preizkusili v pripravi japonskih piškotkov za srečo in bogati juhi ramen, ter odkrivali skrivnosti priprave prave italijanske pice margarite, tiramisuja in italijanske solate.

Ameriški del potovanja jih je popeljal v svet klasičnih okusov, kot so hamburgerji, pečen krompirček in puhaste ameriške palačinke. Francosko kuhinjo so spoznavali ob hrustljavi bageti, francoskih rogljičkih in dišečem Ratatouilleju.

Grška kuhinja jih je navdušila s svojo preprostostjo in svežino, ki sta se odražali v pripravi klasične grške solate in slastne Bougatse, medtem ko so za konec uživali v balkanskih čevapčičih, sirovem bureku oziroma sirnici ter osvežilni šopski solati.

Obisk predstavnikov veleposlaništva Republike Srbije

Obisk predstavnikov veleposlaništva Republike Srbije

V popoldanskem času so nas na šoli, kjer imajo otroci organiziran pouk srbščine, obiskali predstavniki veleposlaništva Republike Srbije v Sloveniji. Namestnik veleposlanika g. Goran Marković in kulturni ataše ter prvi svetovalec veleposlaništva g. Aleksandar Gatalica sta obiskala novo črnomaljsko skupino, ki je zaživela lansko leto.  Organiziran pouk je del večjega projekta „Dopunska nastava srpskog jezika i kulture u slovenačkim osnovnim školama”, katerega podpirata obe Ministrstvi za šolstvo, tako slovensko kot srbsko. Na srečanju sta bili  poleg učiteljice srbščine Željke Karanović Bojanić  prisotni še predsednica srbskega kulturnega društva KUD Bela krajina Snježana Branisavljević in podpredsednica ter predstavnica staršev Dajana Kuzmanović.

Ogled predstave Pygmalion v angleščini

Ogled predstave Pygmalion v angleščini

V torek, 5. 3. so se nadarjeni učenci osmega in devetega razreda naše šole odpravili v ljubljanski kulturni dom Španski borci, kjer smo si ogledali gledališko predstavo Pygmalion v angleškem jeziku. Dramo avtorja Georgea Bernarda Shawa je odlično izvedla gledališka skupina American Drama Group Europe. Predstava jim je bila všeč, na ogled pa so se že prej pripravili pri dodatnem pouku angleščine. Preživeli so lep dopoldan in se tokrat angleščino učili na malo drugačen način.

Tekmovanje POPRI 2024

Tekmovanje POPRI 2024

Tudi v letošnjem letu na šoli poteka podjetniški krožek. V okviru le tega smo izvedli številne dejavnosti, katerih glavni namen je bil predvsem priprava avtentičnih poslovnih idej, s katerimi smo se prijavili na tekmovanje POPRI. Gre za tekmovanje v podjetniških idejah mladih, ki ga vsako leto organizira Primorski tehnološki park. Letos smo prijavili dve poslovni ideji. Prva je bila aplikacija Easy study, druga pa Super čili Belokranjček. V konkurenci 20 ekip, ki so se prijavile na regijski predizbor iz osnovnošolske konkurence v JV regiji, je bila v polfinale tekmovanja, ki je potekalo prejšnjo sredo, 6. 3. na Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu, na podlagi ocene poslovnega načrta, ki ga je pregledala strokovna komisija, izbrana ideja Super Čili Belokranjček. Tekmovalci Ožbej, Liam, Mark in Džemil so pripravili 5 minutno predstavitev svojega produkta, nato so še 5 minut odgovarjali na vprašanja strokovne komisije. Zagotovo so s tem pridobili novo izkušnjo, ki jim bo dala zagon za nadaljnjo delo na tem področju.

Aktivnosti nam je omogočila javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Darjan Grudnik, mentor podjetniškega krožka

Dostopnost