Skoči na glavno vsebino
Po poti kulturne dediščine ob reki Kolpi – 3. razred

Po poti kulturne dediščine ob reki Kolpi – 3. razred

Tretješolci smo se aktivno vključili v  34. Dneve evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine. Ob letošnji temi Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav, smo prišli do ideje, da tudi mi ustvarimo pot, ki bo zanimiva za učence.

Ker je v krajih ob naši reki Kolpi zelo dobro ohranjena kulturna dediščina, smo se odločili, da bo naša na novo nastala pot povezala prav te kraje. Poimenovali smo jo Po poti kulturne dediščine ob reki Kolpi.

Na načrtovano pot smo se z avtobusom odpravili v petek, 4. oktobra.

Najprej smo se ustavili v Adlešičih, kjer smo na domačiji Cvitkovič  spoznali postopek izdelave lanenega blaga in prelepih belokranjskih pisanic. Gospa Nada nam je pokazala še veliko zanimivih predmetov iz preteklosti in nam pripovedovala o življenju nekoč.

Pot nas je naprej vodila skozi zanimive belokranjske vasice in že smo bili v Žuničih, kjer naj bi bila naša druga postojanka. Na robu vasice se namreč nahaja čebelarska učna pot, na kateri obiskovalci na zanimiv način spoznajo pomen čebel in čebelarstva. Žal nas je pregnal rahel dež, zato smo nadaljevali pot do Vinice, kjer smo si ogledali spominsko hišo Otona Župančiča. Po ogledu smo si v zgornjih prostorih hiše ogledali še kratek film o pesnikovem življenju, poslušali njegove pesmi, se sami preizkusili v recitiranju in zapeli ljudske pesmi, ki so se ohranile v teh krajih.

Kulturni dan je bil zanimiv, saj smo se naučili veliko novega. Ugotovili smo, da je ohranjanje dediščine za nas zelo pomembno, zato bomo z njo skrbno ravnali in jo čuvali.

Dostopnost