Skoči na glavno vsebino
OB DNEVU EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE OSMOŠOLCI NA DOMAČIJI RAZTRESEN V RIMU, ADLEŠIČI

OB DNEVU EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE OSMOŠOLCI NA DOMAČIJI RAZTRESEN V RIMU, ADLEŠIČI

V petek, 27. 9. 2024, smo se učenci 8. razredov ob dnevu Evropske kulturne dediščine udeležili kulturnega dne, ki smo ga izvedli na domačiji Raztresen v Rimu, Adlešiči. Domačija se nahaja na začetku zavarovanega območja Krajinskega parka Kolpa, ki zagotavlja habitat za različne rastlinske in živalske vrste, kar prispeva k bogati biodiverziteti parka.

Ob prihodu na domačijo nam je bila prikazana krušna peč, razloženo, kako so tovrstne peči zidane, kako akumulirajo toploto in kako v njih speči najboljšo pogačo. V peči smo pogače tudi spekli in jih postregli ob domačem jabolčnem soku. Po pogostitvi sta se dve skupini izmenjali pri izdelavi drsank in pastirskih igrah, ki smo jih izvedli v sodelovanju z Bravina experience.

Učenci smo z lahkoto začutili utrip življenja na kmetiji, saj tam čas teče nekoliko počasneje. Ko smo si ogledali domače živali, smo vstopili v galerijo, kjer smo si ogledali izdelke domače obrti belokranjskih obrtnikov, ter steklenih in keramičnih izdelkov. Ogledali smo si posnetek o celotnem postopku pridelave in predelave lana. Nato pa nam je bilo še demonstrirano, kako so naši predniki izdelovali laneno nitko, kako so predli in kako uporabljali pridobljeno blago.

Kot zanimivost, za meter blaga je potrebno obrniti čolniček, na katerem je pripeta nitka na statvah kar 1000 krat.

Dan nam bo ostal v lepem spominu, saj je bil poln zanimivih informacij o življenju naših prednikov. Prežet je bil s smehom in vonjem po domačih dobrotah!

Evropski teden mobilnosti in Dan slovenskega športa

Evropski teden mobilnosti in Dan slovenskega športa

                      V septembru od 11. do 27.9. 2024, smo na naši šoli obeležili Evropski teden mobilnosti in Dan slovenskega športa z različnimi športnimi aktivnostmi, ki nam jih ponuja Bela krajina. Učenci razredne stopnje so sodelovali v projektu Aktivno v šolo s kokoško Rozi, pohodi v okolici Črnomlja, šolarji od 6. – 9. razreda so izbirali med večimi dejavnostmi. Okoli 80 učencev je uživalo v vodnih aktivnostih na reki Kolpi. Najpogumnejši so se hote ali nehote celo kopali. Ena skupina je obiskala nov pustolovski park na Gačah, kjer je za njih skrbela ekipa izkušenih inštruktorjev. Preizkusili so vse svoje spretnosti med drevesi in na višini. Nekaj naših učencev pa se je peš podalo v Loko na teniška igrišča, kjer so s pomočjo trenerja in učencev, ki trenirajo, naučili nekaj teniških veščin. Letos so se poizkusili tudi v borilnih veščinah in spoprijeli s fitnes napravami na Majerju.

Evropski teden mobilnosti smo obeležili tudi s sodelovanjem na delavnicah, ki jih je pripravila občina in RIC BK:

  • 19. 9. 2024 smo sodelovali z učenci izbirnega predmeta ŠSP na kolesarskem izletu po okolici Črnomlja v popoldanskem času. Izlet je vodil Rok Simčič, Kristina Zajc in Urška Jerman sta mu pomagali. 
  • 20. 9. 2024, smo v popoldanskemu času sodelovali na tečaju varne vožnje po mestu in obvoznici s policistom, ponovili vožnjo po kolesarskem poligonu.
  • 27. 9. 2024, z učenci izbirnega predmeta Šport za sprostitev smo prisostvovali na otvoritvi Ajdovega zrna, kolesarski delavnici, predstavitvi e-koles, servisno polnilne postaje za kolesa. 
  • Na povabilo NT KB, smo se z učenci izbirnega predmeta ŠSP, 27.9. 2024, udeležili dneva odprtih vrat. Preizkusili smo se v igranju namiznega tenisa in dobili informacije o možnosti vadbe oz. rekreacije v klubu.

Antonija Papež, prof. Športa

Lep jesenski dan za petošolce

Lep jesenski dan za petošolce

Zadnji septembrski petek je bil kot nalašč za športni dan. Petošolci smo se odpravili na pohod. Najprej nas je pot vodila po cesti skozi mesto. Kaj kmalu smo prispeli do bližnjega gozda, kjer smo lahko občudovali pisane barve narave in uživali na svežem zraku. Narava nas je razveselila tudi z jesenskimi plodovi. Pod kostanjevimi drevesi smo našli polne ježice, opazili pa smo tudi kar nekaj različnih vrst gob: marele, jurčke, lisičke, brezovčke in druge. Paziti smo morali, da smo nabrali le tiste, ki jih poznamo in za katere smo bili prepričani, da so užitne.

Uživali smo v čudovitem jesenskem vzdušju.   

Dostopnost