Skoči na glavno vsebino

V torek, 22. 4. 2025, smo imeli učenci 6. razredov naravoslovni dan. Odpeljali smo se v zeleno obkolpsko vasico Dol pri Starem Trgu ob Kolpi. Tam nas je na domačiji Konda pričakal vodja kmetije, gospod Ivan Konda. Skupaj s svojo sodelavko sta nam pripravila izredno bogato degustacijo domačih jogurtov in sirov iz ovčjega mleka. Izmed pestre ponudbe je bilo težko izbrati najboljši izdelek. Po pokušnji dobrot smo si ogledali prostore, kjer poteka proizvodnja njihovih izdelkov. Gospod Konda nam je predstavil postopek izdelave mocarele in tistim najbolj poslušnim dovolil, da so tudi sami pomagali pri nastanku te vrste sira. Za nagrado so najbolj zagreti pomagači za popotnico dobili zvrhano merico sveže mocarele.

Po delu si nismo še dobro oddahnili, že nas je na mizi pričakala domača tradicionalna belokranjska pogača, s katero smo se podložili, preden smo ogled kmetije zaključili v hlevu ovac. Imeli smo možnost iz prve vrste opazovati, kako je potekalo striženje živine. Gospod Konda nam je pustil pobožati tudi par dni starega jagenjčka.

S prijetnimi vtisi, polni novega znanja in obloženi z mlečnimi izdelki smo se vrnili proti domu – z željo, da se kmalu vrnemo (in poskusimo tudi njihov domač sladoled iz ovčjega mleka, ki ga danes žal niso imeli na zalogi).

Aktiv 6. razreda

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 13)

Orodna vrstica za dostopnost