Skoči na glavno vsebino
Tehniški dan 6. razreda

Tehniški dan 6. razreda

V sredo, 12. junija 2024, smo imeli šestošolci tehniški dan z naslovom Industrijska proizvodnja. Odpeljali smo se v Kanižarico, kjer smo najprej obiskali podjetje Adria Dom. Ogledali smo si njihovo proizvodnjo in imeli priložnost vstopiti ter občudovati njihove razstavljene mobilne hiše oziroma šotore.

Po malici nas je pot vodila do Muzeja rudnika rjavega premoga. Upokojena rudarja sta nam predstavila zgodovino rudarstva v Beli krajini, vstopili pa smo tudi v rudarski rov in izvedeli, kako težaško je bilo rudarsko delo.

Zanimiv dan smo zaključili v podjetju X – Adena d.o.o. Prijazni zaposleni so nas popeljali skozi njihove delovne prostore in nam pokazali, kako izpod njihovih rok nastane postelja vse od surovin do končnega izdelka.

Kljub slabemu vremenu smo preživeli lep dan.

Proslava ob dnevu državnost

Proslava ob dnevu državnost

V četrtek, 20. 6. 2024, je v veliki telovadnici naše šole potekala prireditev, posvečena dnevu državnosti in prihajajočim počitnicam.

Učenci so s svojimi nastopi znova upravičili naziv »Kulturna šola«. Kot za šalo so na odru deklamirali pesmi ter posamezno in v skupini zaigrali na različne instrumente: flavto, kitaro, klavir, violino in violončelo. Plesalci so se predstavili v različnih plesnih zvrsteh od folklore do hip-hopa in zabavnih plesov. Igralci dramskega krožka so zaigrali delček predstave  s Piko Nogavičko na čelu, ki je zganjala norčije, in policajem ušla kar med občinstvo. Mladi pevci so dokazali, da tudi »njihov glas šteje«. Zbrali so pogum in suvereno zapeli solo, v duetu in v pevskem zboru.

Dobri nastopi so skupno delo učencev in mentorjev, ki so skozi celo šolsko leto v različnih interesnih dejavnostih delali in se ob tem tudi zabavali.

 

Slađana Adamov

Fotografije: Nuša Lamut in Teja Tajčman, medijski krožek

Živopisni delček Jurjevanja v telovadnici OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Živopisni delček Jurjevanja v telovadnici OŠ Mirana Jarca Črnomelj

V petek, 21. 6. 2024, se je v sklopu Jurjevanja v telovadnici OŠ Mirana Jarca Črnomelj s tradicionalnimi plesi predstavila korejska plesna skupina Hwaseong Dance Association. Med drugim so zaplesali ples miru, ples s pahljačami ter kronski ples. Skupina je bila ustanovljena leta 2007 v mestu Hwaseong v provinci Kyeonggi. Njihov režiser je Kim Jeongah. V Koreji in tujini so prejeli številna priznanja in nagrade.

Plesalcem se je pridružila tudi glasbena skupina Drum Troupe Ryu, ki je navdušila s pravim bobnarskim spektaklom.

Nastopajoči so na koncu povabili učence, da se priključijo plesu in zabavi ter jih tako popeljali v tretji dan Jurjevanja v Beli krajini.

Fotografije: Pia Lovrenčič in Teja Tajčman, medijski krožek

Poslovitev od devetega razreda

Poslovitev od devetega razreda

V četrtek, 13. 6., so imeli učenci devetega razreda na OŠ Mirana Jarca Črnomelj v dopoldanskem času najprej predajo ključa osmim razredom. Pripravili so pester in zanimiv program. Učiteljem najprej v zahvalo in spomin podarili simbolična darilca, ki so jih izdelali sami. Za učence osmega razreda pa so pripravili izzive, v katerih so morali dokazati svoje spretnosti. Program so zaključili s pesmijo Vsi za enega.

V popoldanskem času pa so pripravili svečano valeto z bogatim kulturnim programom, ki so ga naslovili z verzom Ferija Lainščka Življenje je čudež in vse je mogoče … Fantje in dekleta so vsakemu učitelju in ostalim delavcem šole namenili nekaj poslovilnih besed, jim podarili vrtnico, ob tem pa zaplesali, deklamirali, igrali na instrumente, peli in še zadnjič pokazali atraktivno igro košarke. Njihovo slovo je bilo lepo, kulturno in tudi zelo čustveno. Na njihovi nadaljnji poti jim želimo veliko sreče in uspeha.

Naziv »Kulturna šola 2024«

kulturna-sola

Kulturna šola je projekt, namenjen osnovnim šolam, ki tako glede številčnosti kot kakovosti izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev in njihovih  mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Naziv pridobijo osnovne šole, ki krepijo ustrezno kulturno vzgojo ter ustvarjalnost mladih na različnih umetnostnih področjih, podpirajo kakovostne dosežke mladih na kulturnem področju in  spodbujajo izobraževanje mentorjev  v osnovnih šolah, ki se udejstvujejo na ljubiteljskem kulturnem področju.

Kulturna šola načrtno povezuje kulturno in šolsko sfero, ki sta v procesu kulturne vzgoje in izobraževanja nepogrešljivi partnerici. Profesionalen pristop projekta je načelo, ki ga šole sprejemamo z dobrodošlico, saj omogoča ustrezen razvoj, predstavitev, promocijo in evalvacijo dela v okviru obšolskih dejavnostih.

Po izteku naziva Kulturna šola leta 2024 smo ponovno vložili vlogo za podaljšanje naziva. Ocenjevalna komisija za vrednotenje prijavnih vlog je ugotovila, da je naša šola z izkazanimi rezultati dosegla več kot 20 točk in da  skladno z razpisanimi kriteriji izpolnjujemo vse pogoje, zato nam je podelila naziv »Kulturna šola 2024«. Na novo pridobljeni naziv velja do konca šolskega leta 2026/2027. 

Veseli in ponosni smo, da nam je ponovno uspelo. Naziv smo za obdobje treh let pridobili na podlagi dosežkov na raznolikih področjih kulturnega udejstvovanja.

Koordinatorici projekta:  Bernarda Starašinič in Katja Kocjan Plut

Dostopnost