Skoči na glavno vsebino

 

 

jedilnik_1_4_do5_4_2024

jedilnik_8_4_do12_4_2024

jedilnik_15_4_do19_4_2024

jedilnik_22_4_do26_4_2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVETOVNI DAN HRANE, 16. 10. 2022

 

  1. septembra obeležujemo mednarodni dan

ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

 

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih

sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki

smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija,

delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno

vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k

zvišanju cen hrane.

 

Naši prehranski sistemi so lahko odporni le, če so trajnostni. Zato si

moramo prizadevati za sprejetje celostnih pristopov, s katerimi bi

zmanjšali izgube hrane in odpadno hrano. Ukrepati je treba tako na

lokalni, nacionalni in globalni ravni, da bi kar najbolj izkoristili hrano,

ki jo proizvedemo.

Dostopnost