Skoči na glavno vsebino

SVETOVNI DAN HRANE, 16. 10. 2022

 

  1. septembra obeležujemo mednarodni dan

ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

 

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih

sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki

smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija,

delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno

vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k

zvišanju cen hrane.

 

Naši prehranski sistemi so lahko odporni le, če so trajnostni. Zato si

moramo prizadevati za sprejetje celostnih pristopov, s katerimi bi

zmanjšali izgube hrane in odpadno hrano. Ukrepati je treba tako na

lokalni, nacionalni in globalni ravni, da bi kar najbolj izkoristili hrano,

ki jo proizvedemo.

Orodna vrstica za dostopnost