Skoči na glavno vsebino

V sredo, 21. 10. 2020, sta ravnatelj naše šole, gospod Boris Mužar, in župan Občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, svečano odkrila nov umetniški napis »OŠ Mirana Jarca Črnomelj«, ki bo tako od danes naprej krasil zelenico ob naši šoli.

Letošnje leto je posebno. Obeležujemo namreč 120-letnico rojstva Mirana Jarca, po katerem nosi šola tudi ime, zato je naša nova pridobitev še toliko bolj dragocena. Napis je izdelan iz različnih materialov in prav vsak del ima svoj pomen. Betonska podlaga simbolizira temelj, trdnost in moč. Kovinski del črk izraža odločnost, ostrino in pravila, ki se jih v šoli držimo. Črke, ki so prilepljene na podlago, pa so barvne in pisane. Simbolizirajo otroštvo, otroškost, igrivost in pisan značaj otrok. Nekatere izmed njih so še neizoblikovane, tako kot so na začetku tudi otroci, ki pa se tekom šolanja izoblikujejo v trdne osebnosti. Celoten izgled umetniškega napisa je zasnovala učiteljica Natalija Orlič. Črke je izdelalo podjetje Repromat, ki ga vodi gospa Janja Strugar Dukovčič, ostala dela pa sta opravila Kamnoseštvo Simonič in podjetje TGH.

Ravnatelj naše šole, gospod Boris Mužar, nas je ob tem dogodku nagovoril.

Veseli me, da kljub prisotnosti virusa COVID-19 izpolnjujemo bogat nabor kulturnih dogodkov, s katerimi obeležujemo 120-letnico rojstva Mirana Jarca.Tako smo z recitacijami aktivno sodelovali na literarnem sprehodu, bili gostitelji 39. slikarskega ekstempora mladih likovnikov Bele krajine, izdelali umetniški napis šole ter ga umestili v prostor, ki bo sčasoma postal “umetniški vrt” šole. V kratkem bomo v sodelovanju z JSKD Črnomelj, Knjižnico Črnomelj ter Občino Črnomelj izdali zbirko Jarčevih otroških pesmi. Konec leta izide tematsko obarvano glasilo šole, učenci pa so že oziroma bodo pesnika pobližje spoznavali še preko množice različnih dejavnosti. Šola s takimi dogodki izpolnjuje ne samo vzgojno-izobraževalno, ampak tudi svoje kulturno umetniško poslanstvo.

Tudi župan Občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, je ob tem posebnem dogodku povedal nekaj besed.

Zelo sem vesel, da se na OŠ Mirana Jarca Črnomelj večkrat spomnite na našega rojaka Mirana Jarca, ki je bil velik vizionar. Zdi se mi, da je prav, da ga ponovno obudimo, beremo njegove pesmi in ga prepoznavamo na različne načine. Zelo sem ponosen na vašo šolo, ki uspešno deluje in sodeluje na številnih kulturnih in drugih področjih. Za to se zahvaljujem vsem zaposlenim in učencem ter vam želim veliko uspehov tudi v prihodnje.

 

(Skupno 782 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost